11 Haziran 2013 Salı

Plotter-CNC

Daha önceden Hakkari Meslek Yüksekokulunda 2002 yılında geliştirilen plotter prototip sistemi üzerinde yazılım geliştirilmektedir. Bozuk yazıcı parçaları (step motorlar ve eksenler), ve tamamen ahşap olarak imal edilen plotter yani vektörel çizici projesi o günün imkanları ile, Windows 98 ve XP işletim sistemi üzerinde ve standart LPT portu olan makinelerde çalışacak şekilde tasarlanmıştı. Geliştirme dili olarak, Free pascal kullanılmıştı. El-Cezeri Sibernetik labında yeniden ele alınarak, geliştirilen proje, windows 7 işletim sisteminde JAVA programlama dili kullanılarak geliştirlmektedir. Standart LPT portu olmayan PC lerde bile PCI ya takılabilen, Paralel Port kartı ile çalışabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Ulaşılması hedeflenen çıktılar aşağıda listelenmiştir. (VMT)

  • JAVA programlama dili, ve NetBeans geliştirme editörünü kullanmak.( for portability, compatibility, and scaling issues)
  • PCI' a takılan paralel port kartları üzerinde de çalışabilmesine imkan sağlamak.
  • Aynı anda (paralel bir şekilde), x ve y step motorlarını yazılımsal olarak sürebilmek. Bu şekilde step motorların ardarda çalışmasından kaynaklanan zikzak veya merdiven artifact lerinden kurtulmak.
  • Temel matematiksel nesneleri (çizgi, dikdörtgen, elips, çokgen, yay, spline, Auto CAD, ve Mimari CAD) çizdirmenin yanı sıra, vektörel formatta çizimleri,(Adobe Illastrator, Corel Draw, v.b.) işleyebilmek.
  • Raster bmp, jpg, png formatındaki herhangi bir resmi veya web cam den elde edilen bir görüntüyü, kendi geliştirdiğimiz edge tracking algoritması ile işleyip, çizim işlemini yapabilmek.
  • Z ekseninde hareket sağlayan motor üzerinde değişik türde kafa (CNC için matkap, karton kesmek için kesici uç, çizmek için kalem, tahta üzerini işlemek için lazer) takarak multi-functional bir aygıt geliştirmek.
  • 2D ve 3D bin packing algortmaları geliştirilerek, kartondan veya ham maddeden tasarruf sağlayıcı önlemler almak.    
Plotter Kartezyen Prototip Sistemin Görünüşü

Yüklenmiş bir jpg görüntüsü

Tracking İşlemi Canny Edge dedektöründen sonra devreye girip iş listelerini hazırlıyor


Plottera çizme işlemi yapılırken

1 yorum:

  1. BÜKMATİK Portable Acrylic Letter Bending Device.

    Olympos plotter foil cutter machine.

    bükmatik video : http://www.youtube.com/watch?feature=play­er_detailpage&v=dlSDRDvTODw#t=­116

    plotter video : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yvSVPqhcIuo#t=3

    Turkey wholesale office? :

    http://www.buk-matik.com
    http://www.plot-ter.com

    YanıtlaSil